Start Uppåt

Forum för valpköpare

Läs eller skriv i vår gästbok!

Om du vill skicka e-post till oss nyttja länken nedan

 

Uppdateringar:

 

Bilder från SM Skydd Piteå

Bilder hämtade från Dog action art

Det har varit mycket eftersnack om figurant arbetet på SM och då framförallt i modprovet.

Inge gjorde ett överlag bra arbete men på vissa modprov stämde det inte till fullo, förvisso kan en del tycka att hundarna är bristfälliga i sina bett men även figurantens agerande är avgörande för utgången och med ett icke så vältränat öga kan det vara svårt att hänga med i svängarna.

Man skall till varje pris försöka undvika kollision i modprovet och vad jag kunde se på plats så var det det Inge försökte göra men undanmanövern skedde något för tidigt vilket bilden nedan visar. När fig avviker från ursprungsriktningen får hunden direkt göra en kompensation och rikta om, den ursprungliga målbilden för hunden har förändrats. Självklart skall en hund angripa och bita oavsett hur fig agerar men om presentationen av bettytan inte stämmer blir det svårt för hunden att få något att gripa i.

Utför en hund modprovet som Ture gjorde på sin tid så var det bara för fig att hålla kvar ärmen bettet kom högt samt hundens kropp kunde fara vidare i luften, men med en hund som Buttrix som går lägre blir det mycket svårare för figuranterna att hänga med.

Modprov för Buttrix har inte tidigare varit något problem och framförallt inte på de figuranter som bibehåller riktning och inte fäller in ärmen framför kroppen och gömmer sig. Buttrix har vid några gånger tidigare flugit rakt in i fig men vid dessa tillfällen har ärmen varit mer horisontal och då har han kunnat hålla sitt bett.  Förutom vid ett tränings tillfälle då fig inte hängde med och Buttrix kolliderade i figurantens kropp (Var ett dolt överfall nattetid), denna kollision resulterade i besök på djursjukhus som efter 6 timmar kunde konstatera sprucken urinblåsa.

Alla figuranter har olika teknik och en personlig stil men för att undvika skador i framtiden måste figurant arbetet utvecklas och en bra och tydlig instruktion tas fram hur momentet skall utföras. Sen måste vi försöka få fram unga vältränade figuranter som hänger med i svängarna. Samt även se lite åt IPO:t som noga väljer sina figuranter, där är det förrädiskt om inte fig har en följsamhet på snabba hundar i modprovet.

Jag tror att Både Inge och Buttrix var lika förvirrade och omtöcknade efter modprovet, jag fick påminna Inge om att det var ett moment till som skulle utföras då han var på väg av plan för fig byte.

Vi får hoppas att vi kan lära oss något av SM filmerna som förhoppningsvis även kommer ut i år. Och ha i bakhuvudet att det vi måste se i slow motion på film och då kanske inte bara en gång uppfattar hunden direkt i verkligheten och vid sidan av plan kan det var svårt att till fullo sätta sig in i hunden och figurantens arbete.

Är det någon som har fler bilder på Buttrix eller kanske en filmsnutt får ni gärna lägga ett mail till lindjax@telia . com

 

Det här kan inte var hälsosamt

 

Här kommer ytterligare 2 bilder på modprovet Foto Eva Rud

Bilderna får tala sitt egna språk

Redan innan den här bilden togs påbörjades vikningen och jag insåg att det här kommer att gå åt h.... vilket det gjorde, Buttrix dammar rakt in i figuranten och allt blir bara en salig röra, B får inget grepp om ärmen och får bita vid ett nytt försök. Att bita i den här typen av skyddsärm har inte varit något problem för B jag har en likadan i min ägo.

Modprov är ett moment som jag tycker om och jag vill ha hundar som satsar rejält, men om det inte blir förändringar på figurant utbildningarna kommer jag nog tvingas lära min hund att taxera och bromsa upp så figuranterna hinner med. Det här var tredje tävlingen som figuranten inte klarade av att möta Buttrix på ett trevligt sätt.

Modprov Akita


Fler bilder tagna av Eva Rud

Civilsändande

En transport som kändes mycket bra, går fint vid min sida samt släpper inte bevakningen på figuranten för ett ögonblick

Fasttagande, Buttrix åt ett håll och figuranten åt det andra. Har kört in fasttagandet att B skall hålla ut lite åt sidan av figuranten för att kunna fara vidare efter stöten och inte tvärstoppa och vika sig på mitten.

Bevakningar

Dubbelretning, något sen vändning men det var avsiktligt. Såg några förare som vände iväg sina hundar något för tidigt innan figuranten startat sitt hot, tur för dessa förare var att inte domarna såg samma sak. Men se gärna och studera på den kommande SM filmen kan vara intressant ur bedömningssynpunkt nu när det är OK med ett DK dock då med betygsnedrag, men hundarna skall inte vända innan hotet är uppstartat.

Ärmtransport som även denna kändes mycket bra.

Överfall

Sent släppande efter överfallet.

Förvånad hund och figurant efter modprovet.

Bevakningar med övertygande kraft i angrepp/bett, dock något sena släppande

Flykt med skott.


Lite bilder på mamma Akitas skydd foto även här Eva Rud